Project

DUWO

Duurzame keuzes voor een monumentaal pand

DUWO
DUWO Delft

Rijksmonument Kanaalweg 2b in Delft werd in 1903 gebouwd als laboratorium van de afdeling Physica en Electrotechniek. Inmiddels functioneert het gebouw als hoofdkantoor voor woningcorporatie DUWO. Eén van de grootste uitdagingen bij de restauratie van het monumentale pand was het maken van duurzame keuzes: hoe zorg je ervoor dat comfort en duurzaamheid samengaan mét behoud van de monumentale waarden?

In opdracht van Stichting DUWO Delft en in samenwerking met bouwmanagementbureau Brink Consultancy, de architecten DP6 architecten, DWA als adviseur en ABM voor het loodgieterswerk, ging Bogro deze uitdaging aan. Daarbij was Bogro verantwoordelijk voor de CV-installatie, de MV-/LB-installatie, de airco-serverruimte, de regeltechniek van de studentenappartementen en het verhuurkantoor en de regeltechniek van het kantoor van DUWO.

Kenmerken

Opdrachtgever

DUWO, Delft

Architect

DP6 Architectuurstudio

Verantwoordelijkheden

Complete CV-installatie, MV-/LB-installatie, Airco-serverruimte en regeltechniek

Oplevering

2016/2017

duwo3

Uitdagend project

Eén van de grootste uitdagingen tijdens dit project was het wegwerken van alle installatie-onderdelen omdat er geen verlaagde plafonds waren geprojecteerd en er geen sparingen gemaakt mochten worden in de monumentale gangvloeren. Daarnaast moesten de luchtbehandelingskasten op een creatieve manier getransporteerd worden door het gebouw. Twee luchtbehandelingskasten werden in delen naar de kelder verplaatst en naar de luchtbehandelingsruimte op de tweede verdieping van het gebouw.

Hoe zorg je dat comfort en duurzaamheid samengaan mét behoud van de monumentale waarden?

Duurzame keuzes

Om de installaties zo duurzaam mogelijk te maken zijn er verschillende keuzes gemaakt. Zo is er voor het verwarmen van de studentenwoningen gekozen voor een gasabsorptie warmtepomp van Rehema. Voor de studentenwoningen werd er gekozen voor luchtbehandeling met warmteterugwinning door middel van een warmtewiel. En voor het huurkantoor was luchtbehandeling met warmteterugwinning via een kruisstroomwisselaar de beste optie.

duwo2

Baopt

De kantoren en collegezalen worden daarnaast verwarmd en geventileerd via het Baopt-systeem. Dat systeem mengt nieuw toegevoerde lucht met de lucht die al in een ruimte aanwezig is, zodat grote temperatuurverschillen worden voorkomen. Bovendien is een hoge constante luchtstroom niet nodig, waardoor de luchtbehandelingskast tot 90% minder hard hoeft te draaien en de ventilatoren ongeveer 50% minder energie nodig hebben. Ook verwarmingstechnisch gezien werkt het systeem efficiënt: doordat warme lucht niet bij het plafond blijft hangen en koude lucht zich niet meer ophoopt bij de ramen, wordt er ook bespaard op de stookkosten.

Door al deze bewuste keuzes is het gelukt om de monumentale waarde van het pand in tact te houden en tevens het gebouw te verduurzamen. Een goede prestatie en een mooi project voor Bogro om op terug te kijken.

Grote temperatuurverschillen worden voorkomen door het slimme Baopt-systeem.